Ce inseamna sa fii un bun lider in orice moment al vietii!

Social Bar

Leadershipul pentru pentru multi dintre noi insemna a coordona o echipa de oameni in care sa vezi rezultatele la finalul muncii depuse. Insa si de cele mai multe ori a fi lider se confunda cu a fi manager, insa nu este asa deloc.

Ca sa stim la ce ne referim cand vorbim despre leadership si la ce ne referim cand vorbim despre management e bine sa cunoastem ce semnfica in amanunt fiecare dintre ele.

Leadership inseamna coordonarea unei echipe de oameni pe care tu ca si lider al acesteia o ajuti sa se dezvolte atat pe plan personal prin oferirea ajutorului in orice moment pe care oamenii din echipa simt sa ti le impartaseasca pentru ca te simt aproape de ei cat si in probleme de ordin profesional in momentul in care se simt intr-un impas si au nevoie de ajutorul tau intr-un anumit proiect sau activitate ce o au de indeplinit.

Leadership-ul se raporteaza nu numai la conducerea unei echipe ci la mai mult decat atat, a fi aproape de cei de langa tine.

Un lucru dupa care personal ma ghidez in materie de leadership avand in vedere ca fac parte din acesta categorie este acela ca “ A fi un lider e o abiliate, prin asta ii ajuti pe ceilalti de langa tine la dezvoltarea lor personala”.

In materie de management este vorba despre un lucru total diferit. Un manager contribuie la conducerea companiei si a oamenilor din interiorul ei care ii sunt subordonati, astfel incat tot ce trebuie sa se realizeze in companie a se duca la un final asteptat, ca rezultatele scontate sa fie conform unui plan foarte bine stabilit pentru buna desfasurare a intregii activitati in companie.

Din experienta personala pot spune ca pentru ca noi sa fim ajutati in dezvoltarea experientei noastre de viata ca si oameni cat si ca si personae de conducere a unei echipe, experienta de lider aduce un aport considerabil in viata noastra indifferent unde avem ocazia sa traim acesta experineta si la ce varsta.

De aceea dea lungul timpului s-au dezvoltat 5 practici de success pentru a fi de urmate in dezoltarea noastra ca si lideri indiferente de perioada vietii in care avem oportunitatea de a trai aceasta experienta .

In primul rand este “Modelling the Way” care semnfica ce contribuie la modelarea caii pe care vrea sa o urmeze echipa ta mai departe si pe care tu ca si coordonator trebuie sa i-o arati. Insa la aceasta contribuie foarte mult cunoa sterea mai intai a valorilor acestei echipe si sa se identifice fiecare dintrei ei cu acele valori.

“LIDERII MODELEAZA CALEA PRIN EXEMPLUL PERSONAL SI PASIUNE PENTRU ACTIUNE”

In al doilea rand este “Challenging the process” care ne ajuta sa vedem situatia actuala a echipei si sa contribuim la schimbarea a unor lucruri pentru a putea experimnta si a ne asuma riscuri.

“LIDERII CAUTA SI ACCEPTA PROVOCARI”

Apoi “Insipring a shared vision” reprezinta sa stim cum sa inspiram celorlalti o viziune comuna pentru a putea lucra toti pentru un lucru comun care sa ne conduca la rezultatele mult asteptate.

“ VISUL SAU VIZIUNEA ESTE FORTA CARE REALIZEZA VIITORUL”

Enabling others to act” ofera oportinuatatea echipei sa vada ca tu ca si lider ii acorzi increderea de care ea are nevoie .

“CONDUCEREA ESTE UN EFORT DE ECHIPA”

Iar in final “Encouriging the heart” arata cat de mult tu ca si lider tii la echipa si-ti pasa de probleme pe care le si incurajezi oamenii sa merga mai departe .

“LIDERII INCURAJEAZA SI SUSUTIN EFORTURILE PERSONALE”

Concluzionand e bine s-ati cunosti gradul de leadership pe care il detii, asta pentru ca te ajuta si pe tine ca persoana dar si echipa pe care o coordonezi pentru ca astfel se intrepatrund din ce in ce mai bine legatura creata cu echipa ta din puncte de vedere personal si rezultatele care vin in urma acestei unicitati create.

Ca o recomandare de a afla cat mai mult despre aceste lucruri si despre leadership in general incurajez cautarea si citirea urmatoarelor carti depsre leadership care cu siguranta vor contribui si mai mult in dezvaluirea a mai multor enigma legate de acest subiect atat de cunoscut si utilizat in secolul XXI:

One thought on “Ce inseamna sa fii un bun lider in orice moment al vietii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *