Uniunea Europeana si tinerii

Social Bar

Uniunea Europeana inseamna pentru noi toti dezvoltare, inseamna ceva nou pentru tara noastra, inseamna crearea de noi idei, planificarea unor noi proiecte, aducerea de noi oportunitati pentru tineri si valorificarea a tuturor bogatiilor avute in tara noastra.

O problema dezbatuta timp indelungat de catre Uniunea Europeana o reprezinta educatia tinerilor in tara noastra.

De aceea Uniunea Europeana vizează crearea un spaţiu european al educaţiei prin dezvoltarea mobilităţii studenţilor şi a cadrelor didactice şi prin încurajarea schimburilor între actorii europeni din acest domeniu.

Uniunea Europeana are, în acest sens, ca obiective principale:

– reducerea la jumătate, până în 2010, a celor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, care

abandonează studiile după primul ciclu universitar;

– intensificarea mobilităţii studenţilor şi a cadrelor didactice, precum şi creşterea numărului

parteneriatelor dintre instituţiile de învăţământ;

– integrarea noilor tehnologii ca obiect de studiu şi, în special, instituirea unei diplome europene

pentru competenţe de bază în tehnologia informaţiei;

– studiul limbilor străine şi integrarea dimensiunii europene în învăţământ;

– armonizarea ciclurilor de studii universitare.

O prima dorinta a Uniunii Europene este de a face posibila recunostearea diplomelor tuturor tinerilor din tarile UE eiliminandu-se astfel toate obstacolele lingvistice, economice, academice, fiscale.

De aceea se sprijina foarte mult procesul Bolgna care este present in momentul de fata in toate tarile Uniunii Europene.

Mai multe informatii despre acest proces la adresa: http://ec.europa.eu/education/policies/educ/bologna/bologna_en.html

O alta initiativa este si studiul limbilor straine din ce in ce mai mult in licee si facultati si cat mai diverse pentru a fi cat mai larga deschiderea catre dezvoltarea tutror tinerilor in tarile UE.

Tocmai de aceea se incurajaeza foarte mult studiul a cel putin 2 limbi straine dintre care un sa fie limba engleza si cealalta sa fie una rar vorbita in general.

Domeniul de urmarire al învăţării limbilor străine sunt disponibile la adresa: http://europa.eu/languages/en/chapter/14

O a treia initiativa de dezvoltare a tinerilor o reprezinta programele pentru tineri.

TINERET ÎN ACŢIUNE

Programul Tineret în acţiune (2007-2013) urmăreşte să dezvolte printre tineri un simţ de răspundere, de iniţiativă, interes faţă de ceilalţi, participare civică şi implicare activă la nivel local, naţional şi european.

Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 30 de ani, care au domiciliul într-una dintre ţările participante la program sau, în funcţie de activitate, într-o ţară parteneră, precum şi altor actori din domeniul tineretului şi al educaţiei informale.

COMENIUS

Programul Comenius (2007-2013) face parte din Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii şi acoperă educaţia preşcolară şi şcolară, urmărind să dezvolte înţelegerii de către tineri şi cadrele didactice a diversităţii culturilor europene şi să sprijine dobândirea de către tineri a unor competenţe de bază, necesare dezvoltării profesionale, pentru încadrarea lor în muncă şi pentru manifestarea unei cetăţenii active.

ERASMUS

Programul Erasmus (2007-2013), parte a Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, acoperă învăţământul superior şi învăţământul profesional şi formarea profesională de nivelul al treilea, indiferent de durata cursului de calificare şi inclusiv studiile doctorale, urmărind să sprijine crearea unui spaţiu european al

învăţământului superior şi să consolideze contribuţia învăţământului superior şi a învăţământului professional avansat la procesul de inovare.

LEONARDO DA VINCI

Leonardo da Vinci (2007-2013) face parte din Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii şi urmăreşte dezvoltarea tehnicilor de predare/învăţare pentru toate persoanele implicate în educaţie şi formare profesională, dezvoltarea instituţiilor, organizaţiilor care furnizează sau facilitează accesul la educaţie şi

formare profesională şi încurajarea cooperării europene în educaţie şi formare profesională, precum şi aplicarea conceptelor Declaraţiei de la Copenhaga.

GREEN WEEK

Tinerii pot participa la concursurile lansate de Comisia Europeană în pregătirea evenimentului “Green Week”

(Săptămâna Verde) care are loc anual la Bruxelles, întotdeauna în prima parte a anului. Tema concursurilor şi posibilităţile de înscriere sunt anunţate pe site-ul dedicat acestui eveniment

http://ec.europa.eu/environment/greenweek/home.html

Mai multe informaţii despre toate programele puse la dispozitie de catre de Uniunea Europena puteti afla in adresele prezentate mai jos :

Site-ul Direcţiei Generale pentru Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene

http://ec.europa.eu/education/index_en.html

– Legături spre instituţii şi organizaţii europene din domeniul educaţiei http://ec.europa.eu/ploteus/portal/

– Portalul European pentru Tineret http://europa.eu/youth/

– Detalii despre programele comunitare în domeniul educaţiei şi tineretului:

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale

Calea Şerban Vodă, nr. 133

040205 Bucureşti

www.anpcdefp.ro

Totul sta in dorinta fiecarui tanar de a vrea sa se dezvolte si sa evolueze din ce in ce mai mult pentru dupa cum vedem oportunitati sunt si trebuie doar sa atragem catre noi, sa vrem acest lucru.

SUCCES!

One thought on “Uniunea Europeana si tinerii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *