Motivatia… cel mai important lucru in a face ceva BINE

Social Bar

Caracterizare si definitie
Omul desfasoara multe activitati: mananca, se joaca, invata, colectioneaza lucrari de arta, isi agreseaza semenii, ii ajuta etc.

O trasatura comuna acestor activitati este motivatia, fiind primul lucru de la care porneste totul.

Daca nu ne-ar motiva ceva sa facem anumite lucruri nu le-am face cu siguranta, pentru ca tot ceea ce facem in viata trebuie sa facem din placere si fortati de imprejurari.

A cunoaste motivatia unei persoane echivaleaza cu gasirea raspunsului la intrebarea ,,de ce” inteprinde o activitate.

Activitatea, reactiile sunt declansate si de cauze interne; ansamblul lor a fost numit motivatie de la latinescul motivus (care pune in miscare). Componentele sistemului motivational sunt numeroase, variaza ca origine, mod de satisfacere si functii, clasificarea si explicarea lor fiind controversate.

Motivatia actioneaza intr-un fel anume in care se afla atat subiectul cat si obiectele, persoanele, activitatile. Pentru a caracteriza o componenta a motivatiei s-a folosit conceptul de vector care poseda in fizica: marime, directie si sens.

Rolul motivatiei

Motivatia este esentiala in activitatea psihica si in dezvoltarea personalitatii:

– este primul element cronologic al oricarei activitati, cauza ei interna
– semnalizeaza deficituri fiziologice si psihologice
– selecteaza si declanseaza activitatile corespunzatoare propriei satisfaceri si le sustine energetic (trebuinta de afirmare a unui elev declanseaza activitati de invatare, participare la concursuri);
– contribuie, prin repetarea unor activitati si evitarea altora, la formarea si consolidarea unor insusiri ale personalitatii

Sistemul motivational
Componentele sistemului motivational sunt numeroase, variaza ca origine, mod de satisfacere si functii. Asa cum s-a afirmat, motivatia umana include trebuinte, motive, interese, convingeri, tendinte, intentii, dorinte, aspitarii
Aceste trebuinte se pot clasifica la randul lor in:
– trebuinte inferioare prezente la om si la animale, dar satisfacute de primul diferit si trebuinte superioare specifice omului si plasate spre varful piramidei.
– trebuinte homeostazice si trebuinte de crestere.

Dorinta este trebuinta constientizata
Tendinta (impulsul sau propensiunea) este trebuinta aflata in starte de exicitabilitate accentuata care determina o portiune spre miscare, actiune spontana
Intentia este tendinta cu un grad superior de alaborare mentala, orientata spre un scop.

Motivele sunt trebuinte atat de puternice incat determina, declanseaza actiunile, activitatiile prin care se satisfac. Ele poseda doua segmente corespunzatoare functiilor motivatiei:

Intr-o conlucrare relatiile dintre motive sunt analog celor dintre fortele fizice:
– motive diferite pot avea aceeasi directie si acelasi sens, energia lor cumulandu-se
– motivele pot avea orientari diferite, fiecare vizand realizarea altei activitati

Deci ceea ce ne motiveaza pe noi zi de zi sa facem un anumit lucru sta in primul rand in puterea noastra,in ceea ce ne place sa facem si nu ce trebuie sa facem.

Daca de fiecare data merge pe premiza ca trebuie sa facem lucruri si nu ca vrem sa le facem nu vom avea niciodata motivatia maxima de a face acele lucruri si chiar sa le facem foarte bine si la un nivel cat mai profesionist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *