Criza financiara mondiala a sosit si in Romania

Social Bar

In ciuda tuturor declaratiilor optimiste ale conducatorilor Romaniei (a se citi absurde si prostesti), deja efectele crizei financiare mondiale se fac simtite cu varf si indesat (si) in tara noastra. Saptamana trecuta, joi 9 octombrie 2008, am fost intr-o fuga, pe care o doream foarte scurta la magazinul Real din Galati. Nu va spun ca era toata parcarea plina la ora 17,00!? Si inauntru puzderie de oameni, care mai de care cu carucioarele umplute cu BAXURI de ulei, zahar, si alte alimente. Parca foametea iminenta ameninta pe toata lumea! Aceleasi cozi le-am intalnit si la Billa iar la Kaufland era bataie pe carucioarele din parcare. Cica romanii nu au bani!? Pentru romanul de rand este doar o intoarcere in Epoca de Aur:cozi, strigaturi de genul “dati cate un bax sa ajunga la toata lumea”, imbranceli pe raioane. In curand, vor reapare cartele de paine si se va rationaliza mancarea? Asta in 2008 cand a fost cel mai bogat an din punct de vedere al agriculturii?
Dar ce vreau sa discutam este modalitatea cum se resimte aceasta criza la cei bogati: in Gandul deja citim ca s-au facut clasamente cu perdantii miliardari. Dupa ce s-au inghesuit si se inghesuie pentru “placintele romanesti” acum s-a cam intors roata istoriei: a navalit criza financiara. Sa ii vad pe miliardarii de carton, cu afaceri bazate pe PCR (Pile-Cunostinte-Relatii) cum vor rezista? Sa ii vad pe Tariceanu, Isarescu si Basescu cum ii vor calma pe “pr’etenarii” lor cand deja se daie zerouri multe din valoarea averilor? Din pacate “pestele de la cap se-mpute dar de la coada se curata”. Vor apara masuri de siguranta care vor fi platite numai de cei saraci, multi si usor de manipulat: curs valutar aberant de mare, zvonuri cu scumpiri care vor panica populatia, mariri de taxe si impozite. Cand numai cu cateva ajutari de salarii de bugetari (care in multe posturi caldute trec lejer de 10.000 de euro) s-ar gasi bani pentru aplatizarea efectelor negative.

Din Galati, numai vesti proaste: Mittal Steel si-a redus productia pentru ca lipsesc comenzile. A fost deschisa Cutia Pandorei. Consecintele vor fi imediate si foarte, foarte dure: restructurari, somaj, demonstratii, criza in toata regula.

Oricat s-ar stradui guvernatii sa ascunda sau sa se ascunda, criza financiara este in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *