Casa Cuza din Galati

Social Bar

Ca dovada a vremurilor demult apuse cand orasul Galati era al doilea centru cultural si economic al Moldovei, insusi cel care avea sa devina primul domnitor al Principatelor Romane, Alexandru Ioan Cuza, a trait si a muncit pe melagurile galatene, intr-o cladirea ce avea sa devina Casa Cuza.

In aceasta cladire din Galati a locuit Alexandru Ioan Cuza , in perioada 1844 – 1859, cat a detinut functia de presedinte al Judecatoriei si parcalab al judetului Covurlui.

In 1937 ia fiinta “Asociatia Cuza Voda”, care avea ca scop, printre altele, sa restaureze casa si sa o transforme intr-un muzeu. Donatia invatatorilor Ecaterina si Paul Pasa a constituit nucleul preconizatei expozitii. La 24 ianuarie 1939 se deschide muzeul. In perioada 1950 – 1956 in cladire sunt reunite colectiile Muzeului de Arta si ale Muzeului de Stiintele Naturii. Pentru restaurarea cladirii, din 1986 muzeul a fost inchis publicului. Din anul 1995 este cunoscut drept Muzeul “Casa Cuza Voda”, iar din 20 mai 2004, intr-o aripa a casei are loc vernisajul expozitiei permanente de numismatica, medalistica, filatelie. Primele trei sali de la parter prezinta specificul saloanelor mondene galatene, cu mobilier din cele mai reprezentative stiluri ale epocii (exemplu: biblioteca daruita de Carol I lui Mihail Kogalniceanu). Sala IV este dedicata progreselor stiintei si tehnicii din aceeasi perioada (exemplu: un automobil al firmei “De Dion-Bouton”, model frantuzesc, construit in 1898, echipat cu motor cu ardere interna). Exponatele salii de la etaj sunt relevante pentru activitatea si personalitatea domnitorului Cuza, familiei sale si a colaboratorilor (piese de arta decorativa, vesminte si accesorii etc).

O invitatie pentru toti galatenii si oaspetii din Galati la cunoasterea istoriei orasului nostru.

In zile noastre cand “modelele” tinerilor au devenit fotbalistii, starletele si parasutele mondene, o personalitate ca a lui Alexandru Ioan Cuza poate fi oricand un reper pentru cei care inca sunt in formare.

One thought on “Casa Cuza din Galati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *