Reguli de comportament si masuri de protectie in caz de accident nuclear

Social Bar

Un rol important in sesizarea accidentului nuclear si declansarea actiunilor de interventie specifice il are supravegherea si controlul radioactivitatii mediului inconjurator, care se realizeaza prin :

 • Laboratorul de control dozimetric al instalatiilor si mediului inconjurator, existent la nivelul centralei nuclearo-electrice si care are dispuse in zone de risc mai multe posturi fixe pentru masuratori gamma prevazute si cu statii radio pentru transmiterea automata a datelor;
 • Statiile de control a radioactivitatii mediului inconjurator, din subordinea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, care sunt dispuse pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv pe varfurile muntilor ( varful Omu, varful Toaca ) si care executa intr-un program continuu masurarea radioactivitatii atmosferei, apelor de suprafata, vegetatiei si solului;
 • Laboratoarele de igiena a radiatiilor apartinand Ministerului Sanatatii , care evalueaza nivelul de radioactivitate si gradul de contaminare radioactiva a mediului inconjurator si a populatiei, prin control sanitar radiotoxicologic si radioecologic. Se masoara continutul radioactiv in aer, al depunerii la sol, apei potabile, vegetatiei, laptelui si produselor lactate, altor produse alimentare considerate ca principali factori de iradiere interna a populatiei.

La producerea unui accident nuclear se desfasoara urmatoarele activitati mai importante:

 • obiectivul trece la starea de urgenta generala;
 • in localitatile cuprinse in zona afectata de evacuarea de materiale radioactive in exteriorul amplasamentului, se introduce “ alarma chimica “ ( cinci semnale scurte timp de 2 minute );
 • prin mijloacele la dipozitie – radio, televiziune, reteaua de amplificare, etc. – se fac recomandari populatiei pentru a se adaposti in locuinte si luarea masurilor de protectie a surselor de apa, alimentelor, animalelor, etc. Trebuie retinut faptul ca adapostirea in locuinte permite reducerea expunerii la radiatii de 5 ori in raport cu norul si de 20 ori in raport cu depunerile de radionuclizi din exterior. Utilizarea subsolurilor, adaposturilor de orice tip, constituie un loc bun de protejare impotriva radiatiilor.

Cetatenii din localitatile alarmate, auzind semnalul sonor de ‘ alarma chimica “ dat prin sirene, trebuie sa ia urmatoarele masuri:

 • se deplaseaza rapid spre locuinta;
 • asigura protectia surselor de apa, introduc animalele in grajduri;
 • isi asigura rezerva de alimente si apa;
 • se adapostesc in locuinta, in incaperea cea mai izolata de exterior si care asigura o etansare mai buna la usi si ferestre;
 • deschid radioul sau televizorul pentru a primi comunicatele despre situatia creata si masurile urgente care urmeaza a fi luate;
 • isi pregatesc mijloace improvizate de protectie pentru aparatul respirator si pentru intreg corpul. Foarte bune sunt mastile impotriva gazelor si costumele de protectie speciale.
 • Grupurile mai mari de cetateni , care prin natura profesiei sunt surpinsi in activitati pe care le desfasoara in exteriorul localitatii si care nu au receptionat semnalul de “ alarma chimica “ sunt instiintati prin curieri. Acestia se intorc imediat la locuintele lor cu vehiculele sau autovehiculele pe care le au la dispozitie, folosind pe timpul transportului mijloacele simple de protectie pentru aparatul respirator.
 • Inainte de intrarea in locuinta, se verifica rapid masurile luate de membrii familiei, isi dezbraca imbracamintea folosita si intra in locuinta ( camera ) unde imbraca haine necontaminate.
 • In scoli, elevii parasesc in ordine, fara panica, spatiul scolii si cu mijloace improvizate la indemana se protejeaza aparatul respirator si se deplaseaza catre case, unde respecta indicatiile parintilor pentru dezbracare si imbracarea de haine necontaminate, adapostire, etc.
 • Prin radio, televiziune, se transmit communicate catre cetateni, privind administrarea preparatelor pe baza de iod, in dozele stabilite, care au fost distribuite in starea de urgenta anterioara, sau care continua sa se distribuie. Aceste preparate au rolul de a satura tiroida si de a nu permite patrunderea izotopului de iod – 131, care este unul dintre radionuclizii critici in situatia de accident nuclear.
 • Imediat dupa declansarea “ starii de urgenta generala “ de catre obiectivul nuclear, se intensifica supravegherea radioactivitatii mediului inconjurator.
 • Masura de protectie foarte utila este evacuarea din zonele in care se apreciaza ca iradierea poate deveni periculoasa ( doze cuprinse intre 0,05 – 0,5 Sv )
 • Protectia se asigura insa prin evacuarea populatiei din localitate inainte de scaparile efective de radioactivitate de la obiectivul nuclear.
 • In functie de situatia creata, evacuarea se poate realiza si dupa formarea norului radioactiv, dar in acest caz, mijloacele de transport auto vor prelua cetatenii, direct de la locuintele lor pentru a micsora riscurile contaminarii.
 • Pentru stabilirea dozei de radiatie primita de populatie in zona contaminata, se organizeaza controlul dozimetric. Incidenta nefasta a radiatiilor asupra organismului uman se poate constata simptomatologic printr-un consult medical general si prin analize de laborator care scot in evidenta modificari sanguine si retinerea preferentiala a unor izotopi radioactivi in diferite organe.
 • De mare importanta pentru stabilirea unui diagnostic in cazuri mai dificile este masurarea dozei acumulate cu ajutorul unui aparat, cu cositori de corp uman, numit antropogamametru.
 • Se introduc restrictii la consumul de apa din sursele deschise si neprotejate, precum si a alimentelor, in mod deosebit a laptelui, care este aliment de baza pentru copii.
 • Aceste restrictii introduse odata cu “alarma chimica” se transmit prin mijloace radio si TV locale si nationale, cu indicatia de a proteja rezervele existente in locuinte. Detinatorii de animale vor aplica restrictii similare si in hrana acestora, folosind, daca este posibil, numai furaje protejate.
 • In situatia executarii evacuarii, dupa perioada emisiei radioactive, este necesara decontaminarea cailor de acces pentru evacuare si organizarea unor puncte de decontaminare a mijloacelor de transport si a personalului, la limita zonei. Actiunile de decontaminare complexe si de lunga durata se executa de catre formatiunile de protectie civila sau daca este posibil de subunitati ale armatei.
 • Desi instalatiile nucleare moderne sunt astfel proiectate , construite si exploatate, incat riscurile radiologice pentru populatie sa fie minime, probabilitatea producerii unui accident nuclear trebuie luata in calcul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *